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Information for a Prospective NJCAA Student-Athlete 
 

 

The National Junior College Athletic Association (NJCAA) is committed to providing quality athletic opportunities to enhance the 

entire collegiate learning experience or its students.  The Association and its member colleges strive to provide equal opportunities for 

all concerned student-athletes.  The Association is sensitive to the special needs and circumstances of the Community/Junior College 

student while keeping within the high academic standards of our 510 member institutions. 

 

GENERAL INFORMATION 
 

Q: What sports are sponsored by the NJCAA? 

A: The NJCAA provides opportunities for participation, including National Championships, for student-athletes in the following 

sports: 

 

Fall Baseball, Spring Baseball, Basketball, Bowling, Cross Country, Football, Fall Golf, Spring Golf, Ice Hockey, Indoor Track 

and Field, Spring Lacrosse, Fall Lacrosse, Outdoor Track and Field, Fall Softball, Spring Softball, Fall Soccer, Spring Soccer, 

Swimming & Diving, Fall Tennis, Spring Tennis, Fall Volleyball, Spring Volleyball and Wrestling. 

 

Q: Whose rules do I abide by? 

A: Students participating on an intercollegiate level in any one of the certified sports of the NJCAA shall conform to the 

requirements of the Rules of Eligibility, the rules and regulations of the conference with which the college is affiliated, and also 

the rules of the college at which the students are attending and participating. 

 

Q: How do I determine my initial eligibility? 

A: Due to the unique academic and athletic situation of each individual, and the complexity of the NJCAA eligibility rules, it is 

recommended that each potential student-athlete discuss their athletic eligibility with the athletic personnel at the NJCAA college 

where they have chosen to attend.  Should the athletic staff have any questions in determining an individual's eligibility, the 

college may contact the NJCAA National Office for assistance. 

 

Q: Must I have graduated from high school? 

A: Students must be a high school graduate or must have received a high school equivalency diploma or have been certified as 

having passed a national test such as the General Education Development Test (GED).  Non-high school graduates can establish 

eligibility by completing one term of college work having passed twelve credits with a 1.75 GPA or higher.  This term must be 

taken after the student's high school class has graduated. 

 

Q: What if I am taking classes at a college while still in high school? 

A: If a student is enrolled in twelve or more credits at a college while still enrolled and completing their high school education, they 

are eligible for athletic participation if they complete a NJCAA High School Waiver Form (Form e.3) signed by their high school 

Principal and the College President.  This option is not available to those students whose high school class has already graduated. 
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Q: How many seasons may I participate in a sport? 

A: Students are allowed two (2) seasons of competition in any sport at a NJCAA college, if they have not participated at any 

intercollegiate level during two (2) seasons previously.  Playing in one or more regularly scheduled contests prior to post-season 

competition uses one season of participation in that sport. 

 

Warning:  Students who falsify their academic records and /or information about previous athletic participation shall be barred 

from any further competition in any NJCAA member college at any time. 

 

Q: Do I qualify as an amateur? 

A: Amateur players are those who engage in sports for the physical, mental, or social benefits they derive in participation and to 

whom athletics is a vocation and not a source of personal monetary gains.  Be sure of your amateur status by checking the 

NJCAA amateur rules (Article V, Section 11, NJCAA Handbook) or checking with a NJCAA athletic director. 

 

Q: While playing a sport I want to enter an open tournament or play with another team.  May I? 

A: While the season of any sport is in progress, as determined by the published schedule of the college, students are not allowed to 

participate in that same sport for any other team except in the following sports:   bowling, golf and tennis. 

 

If a student wishes to enter any open competition as a representative of their college, the competition must be listed on the 

published schedule of the college and the student must meet all NJCAA eligibility requirements. 

 

If a student is not representing a NJCAA college, they may enter open or "exhibition" competition without NJCAA approval.  A 

college shall not, however, furnish the student with any assistance (equipment, transportation, lodging or meals) when 

participating in such events. 

 

Q: What about All-Star competitions? 

A: Student participation in athletic events such as All-Star games must be approved by the NJCAA National Office. 

The NJCAA does NOT restrict the number of All-Star games in which a High School student may participate prior to attendance 

at a NJCAA college. 

 

LETTER OF INTENT/SCHOLARSHIP AGREEMENT 
 

Q: What is the NJCAA Letter of Intent? 

A: The NJCAA Letter of Intent is used to commit an individual to a specific institution for a period of one year.  The form is only 

valid for NJCAA member colleges and has no jurisdiction over NCAA or NAIA colleges. 

 

Q: What if I sign a NJCAA and a NCAA Letter of Intent? 

A: A student is allowed to sign a Letter of Intent with both a NJCAA and a NCAA college without sanction.  The student may not, 

however, sign a NJCAA Letter of Intent with two NJCAA colleges.  If a student does sign with two NJCAA colleges, that student 

will become immediately ineligible to compete in NJCAA competition for the next academic year in any sport. 

 

Q: What kind of grant-in-aid can I receive from NJCAA institutions? 

A: An athletic grant-in-aid may be awarded to any student-athlete in recognition of his/her athletic ability provided the student-

athlete is admitted to the institution as a regular student.  It shall be limited to a maximum of tuition, fees, room, board, books and 

course related material, and transportation costs one time per academic year to and from the college by direct route. 

 

Q: If I am awarded an athletic scholarship and voluntarily do not participate, could I lose my scholarship? 

A: Cancellation or modification of an athletic scholarship during the period of its effectiveness is allowed for the following reasons 

only: 

1. If the athlete becomes ineligible for participation in athletics because of academic and/or disciplinary reasons. 

2. For misconduct (unrelated to athletic ability) found by the person or body in charge of general discipline at the institution. 

3. If the student-athlete voluntarily withdraws from a sport prior to the institution's first competition in that sport. 

4. Graduation 

Colleges may also include attachments to the NJCAA Letter of Intent which stipulates conditions for the cancellation of an 

athletic scholarship that are more stringent than those listed above. 

 

Q: One NJCAA school can offer me a full scholarship, and one school can't offer me anything.  Why? 

A: Each institution belonging to the NJCAA can choose to compete on the Division I, II or III level in designated sports.  Division I 

colleges may offer full athletic scholarships, Division II colleges are limited to awarding tuition, fees and books, and Division III 

institutions may provide no athletically related financial assistance.  However, NJCAA colleges that do not offer athletic aid may 

choose to participate at the Division I or II level if they so desire. 
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ELIGIBILITY RULES 
 

Q: Must I be a full-time student during the season? 

A: Students must maintain full-time status during the season of the sport(s) in which they have chosen to participate (full-time status 

being 12 credit hours or more). 

 

Q: What determines my eligibility after my initial full-time enrollment? 

A: Eligibility is determined prior to the last official date to register for the term as published in the college catalog.  At that time, the 

student must have:  

1. Prior to the fifteenth calendar day from the beginning date of the term for the second full-time semester, as published in the 

college catalog, a student-athlete must have passed 12 semester hours with a 1.75 GPA or higher. 

2. Prior to the fifteenth calendar day from the beginning date of the term for the third full-time semester, and all subsequent 

semesters thereafter, as published in the college catalog, a student-athlete must satisfy one of the following four requirements 

to be eligible for the upcoming term: 
A. Pass a minimum of 12 semester hours with a 2.00 GPA or higher during the previous semester of full-time enrollment,  

OR 

B. Pass an accumulation of semester hours equal to 12 multiplied by the number of semesters in which the student-athlete was previously 

enrolled full-time with a GPA of 2.00 or higher, 

OR 

C. A first season participant must have passed a minimum accumulation of 24 credit hours with a 2.00 GPA or higher for the initial term 

of participation, regardless of previous term or other accumulation requirements (NOTE:  This only establishes eligibility for the 

initial term, not subsequent terms.), 

OR 

D. A first or second season participant must have passed a minimum accumulation of 36 credit hours for a fall sport, 48 credit hours for a 

spring sport, with a 2.00 GPA or higher, regardless of previous term or other accumulation requirement. 

 

Q: Are there additional requirements I must meet to participate? 

A: A student must also make progress towards graduation.  Before participation in a second season in any certified sport(s), a student 

must have: 

1. Obtained at least 24 semester hours or 36 quarter hours with a 2.00 GPA or higher and one of 2-3 below: 
2. Pass a minimum of 12 semester hours with a 2.00 GPA or higher during the previous semester of full-time enrollment,  

OR 

3. Pass an accumulation of semester hours equal to 12 multiplied by the number of semesters in which the student-athlete was previously 

enrolled full-time with a GPA of 2.00 or higher, 

 

4. A first or second season participant must have passed a minimum accumulation of 36 credit hours for a fall sport, 48 credit hours for a 

spring sport, with a 2.00 GPA or higher, regardless of previous term or other accumulation requirement. 

 

Q: I played one year on a club team, how many years of intercollegiate eligibility do I have left? 

A: Participation on a designated collegiate club team in a NJCAA certified sport will constitute one (1) season of participation. 

 

Q: I took a semester off to earn money for college, will I be immediately eligible to play once I enroll as a full-time student? 
A: Students must be enrolled full-time (twelve or more credits) at the college where they have chosen to participate when the regular 

season schedule of a sport begins.  Students not enrolled during the term when the season begins remain ineligible throughout the 
season schedule unless they enroll on the first possible enrollment date following: 
1. Their release from Active Armed Services of the United States with a discharge other than dishonorable. 
2. Their return from a religious mission. 
3. Their graduation from a high school or receipt of an equivalency diploma. 
4. Their transfer from an NJCAA member college which has dropped a sport after the school year begins. 

Students that satisfy one of the four exceptions become eligible after the previous term has ended upon registration as a full 
time student for the new term. (Students must be added to the eligibility form before participating.) 

5. A student attending a multi-campus college may, if at the campus of his/her enrollment a sport is not offered, participate in 
that sport at any campus within the system that offers said sport. 

 

Q: What if I start college and then withdraw? 
A: The following withdrawal policy applies to students that are attending any college.   

1.  Students are allowed fifteen (15) calendar days from the beginning date of classes to withdraw completely or to withdraw to 
less than twelve credits (part-time) and not have that term affect their future eligibility, provided they have not participated in 
any athletic competition. (Refer to Section 4.G.) 

2. Students that have participated and withdraw within the first fifteen (15) calendar days of a particular term are not eligible for 
athletic participation and must re- establish their eligibility in accordance with the provisions of section 4.D or 4.E.  The term 
in which the student participates must be considered the same as a term of full-time attendance. 
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Q: May a part-time student participate? 

A: Students who have never been full-time (12 or more credits) at any colleges may become eligible for competition in a sport by 

meeting the following conditions: 

 

1. The student must attend the same institution at least one academic year as a part-time student before the year they wish to 

participate and pass at least 12 credit hours with a 1.75 GPA or higher. 

2. During each term they are participating, the student must carry at least six credit hours. 

3. Before a second season, the student must pass a total of 24 credit hours with a 2.00 GPA or higher. 

4. If students ever enroll full time, they immediately forfeit all privileges under this part-time provision. 

 

Q: Upon returning to college following an extended absence, must I meet the current eligibility requirements? 

A: Students who have not been enrolled in college in twelve (12) or more credit hours (full-time) for a period of eighteen calendar 

months or longer shall be exempt from previous term and/or accumulation requirements as set forth in Article V, Section 4.d or 

4.e (not Section 4.f) of the NJCAA bylaws.  Students who have served eighteen calendar months in the Armed Forces of the 

United States, church mission or with a recognized foreign aid service shall be exempt form Section 4.d, 4.e and 4.f.  Note, this is 

a one time exemption, available only for the first full-time term after the period of non-attendance. 

 

Q: What are the requirements for transfer students? 

A: All transfer students must adhere to the eligibility rules of the NJCAA to be eligible for participation at a member institution.  

Check Article V, Section 10 of the NJCAA Handbook to make sure you meet all transfer requirements of the NJCAA. 

 

Q: What requirements will I have to meet to transfer from a two-year college to a four-year college? 

A: Questions relative to a transfer from a NJCAA college to a four-year program must be addressed by the four-year college and/or 

their national governing body (ie. NCAA or NAIA). 

 

Q: Are the rules uniform throughout the entire membership? 

A: The various regions of the NJCAA may adopt rules which are more stringent than the national rules, but none that are less 

stringent.  It would be best for you to check the rules that exist within the region in which you are interested in attending.  Any 

member college can assist you with any regional differences, which may exist. 

 

Q: I am a recent high school graduate and coaches have started to recruit me to play.  What is allowed? 

A: The following is permitted under NJCAA recruitment rules: 

 

1. No institution shall permit an athlete to be solicited to attend by the promise of a gift or inducement other than an athletic 

grant-in-aid. 

2. An institution may pay for one visit to its campus by direct route, for a stay not to exceed two days and two nights.  The 

visit must be completed no less than 10 days prior to the opening day of classes. 

3. While recruiting a potential athlete on campus, a college representative may purchase meals for the athlete.  The value of 

the meals may not exceed the amount provided to a college employee while traveling on college business. 

4. A college official must authorize all funds utilized for recruitment purposes. 

 

For further clarification of the recruiting rules, see Article VIII, B.  If a student-athlete signs a NJCAA Letter of Intent, all 

NJCAA institutions are obligated to respect that signing and shall cease to recruit that student-athlete.  The student-athlete is 

obligated to notify any recruiter who contacts him/her of the signing. 

 

For more information about the National Junior College Athletic Association, write to:  NJCAA, 1755 

Telstar Drive, Suite 103, Colorado Springs, CO  80920 or contact your local NJCAA member college.  

Additional information can also be found on the NJCAA web site:  www.njcaa.org 

 

 


