Official Interpretation
Involvement of Noncoaching Staff Members and Student Managers with Recreational Activities (1)

Division: |

Date Issued: January 15, 2020
Date Published: January 15, 2020
Item Ref: 1

Interpretation: The NCAA Division | Interpretations Committee determined that noncoaching staff members
with sport-specific responsibilities (e.g., director of operations) are not permitted to observe recreational activities
involving prospective student-athletes and/or student-athletes during a prospective student-athlete's visit to the
institution's campus. Institutional staff members may be present for reasons incidental to job responsibilities
either in supervising the use of the facility (e.g., facilities staff) or to ensure the health and safety of the prospective
student-athletes and student-athletes (e.qg., trainer).

Student managers may observe and participate in recreational activities with prospective student-athletes and
student-athletes on the institution's campus, provided involvement is not at the direction of the coaching staff and
the student manager does not report any information related to these activities to the coaching staff.

[References: NCAA Division | Bylaw 11.7.3 (noncoaching staff members with sport-specific responsibilities),
13.11.2.3 (recreational activities)]

Staff Interpretation
Exceptions Available to Graduate Transfer Student-Athletes (1)

Division: |

Date Issued: January 10, 2020
Date Published: January 10, 2020
Item Ref: a

Interpretation: The NCAA academic and membership affairs staff confirmed a student-athlete who enrolls in a
graduate or professional program at a different institution must meet the one-time transfer exception for
postbaccalaureate participation at the time of initial full-time enrollment in order to practice or compete in
intercollegiate athletics.

The exceptions intended for undergraduate student-athletes as set forth in NCAA Bylaw 14.5.5.2 are not meant
to be used to certify a graduate transfer student-athlete as eligible to practice or compete in intercollegiate athletics
at the graduate institution.

[References: NCAA Division | Bylaws 14.5.5.2 (exceptions for transfers from four-year colleges), 14.6 (graduate
student/postbaccalaureate participation) and 14.6.1 (one-time transfer exception).]



