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This document contains questions and answers to assist the NCAA membership in its 
understanding of selected proposals.  
 
NCAA Proposal No. 2015-36 Recruiting -- Application of Recruiting Rules After 
Commitment -- Commitment Before the National Letter of Intent Regular Signing Period 
 
Question No. 1: How does the proposal apply to 4-4 transfer student-athletes? 
 
Answer: The proposal does not apply to 4-4 transfer student-athletes because there 

are no NLI signing periods for such prospective student-athletes.  
 
Question No. 2: How does this proposal apply to midyear enrollees who only sign an 

institution's written offer of admission and/or financial aid? 
 
Answer: For purposes of this proposal, as it relates to midyear enrollees, the 

applicable initial regular signing period is the one that occurs during the 
same academic year as the student-athlete's midyear enrollment.  For 
example, for a prospective student-athlete who intends to enroll in January 
2017, the applicable initial regular signing period begins in February 2017 
for football, soccer and men's water polo or April 2017 for all other sports.  
For such a prospective student-athlete, the rules in NCAA Bylaw 13.1 
(contacts and evaluations) continue to apply until he or she enrolls even if 
he or she signs a financial aid agreement on or after August 1 of his or her 
senior year in high school but before the initial regular NLI signing period. 

 
Question No. 3: How does this proposal apply to a prospective student-athlete who only 

submits a financial deposit in response to an offer of admission? 
 
Answer: This proposal does not change the application of the current legislation as 

it relates to a prospective student-athlete who only submits a financial 
deposit in response to an offer of admission.  In other words, once such a 
prospective student-athlete submits a financial deposit in response to an 
offer of admission, he or she is no longer subject to the restrictions of 
Bylaw 13.1 (contacts and evaluations). 

 
Proposal No. 2015-37-FBS  Recruiting -- Contacts and Evaluations -- Football -- Contact 
with Juniors During Spring Evaluation Period  
 
Question: Do the restrictions on an Football Bowl Subdivision head coach recruiting 

during the spring evaluation period also apply to contacts with juniors? 
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Answer:  Yes. 
 
Proposal No. 2015-38 Recruiting – Four-Year College Prospective Student-Athletes – 
Transfer – Permission to Contact -- Written Policies 
 
Question: Regarding the requirement that written policies include a description of 

services and benefits that will or will not be provided to a student-athlete 
who requests permission to contact or indicates his or her intention to 
transfer, may an institution's written policies include a stipulation that 
allows for exceptions and case-by-case decisions? 

 
Answer: Yes.  The proposal would require an institution to provide a description of 

services and benefits that will or will not be provided to a student-athlete 
who requests permission to contact or indicates his or her intention to 
transfer; however, it is permissible for the published policies to specify 
that exceptions and case-by-case decisions may be made. 

 
Proposal No. 2015-40 Recruiting -- Telephone Calls and Recruiting Materials -- Telephone 
Calls and Electronic Correspondence to a Coach Who is the Parent of a Prospective 
Student-Athlete 
 
Question:   Does this proposal allow an institution's coaching staff member to place a 

telephone call or send an email to a coach who is also the parent of a 
prospective student-athlete for the purpose of soliciting the prospective 
student-athlete's enrollment at any time (e.g., prospective student-athlete's 
freshman year in high school)? 

 
Answer:    Yes. 
 
Proposal No. 2015-52 Recruiting -- Transportation on Official Visit -- Prospective Student-
Athlete's Parents or Legal Guardians – FBS 
 
Question: Do the prospective student-athlete's parents or legal guardians need to 

travel with the prospective student-athlete in order for the institution to 
pay for the round-trip costs? 

 
Answer: No; the prospective student-athlete's parents or legal guardians may travel 

separately from the prospective student-athlete for the official visit. 
 
Proposal No. 2015-53 Recruiting -- Official (Paid) Visit -- Number of Official Visits -- 
Men's Basketball -- 24 Visits in a Rolling Two-Year Period 
 
Question No. 1: Which year is the first year of the "rolling" two-year period? 
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Answer: 2016-17 will be the first year.  Therefore, the number of visits that will be 

available to provide in 2017-18 will be based on the number of visits 
provided in 2016-17. 

 
Question No. 2: How is the "rolling" two-year period applied? 
 
Answer: Once the second year under the legislation begins, the rolling two-year 

period will include the current year and the previous year rather than 
separate succeeding two-year periods. Beginning with 2017-18, the 
number of visits available during any given year depends on the number of 
visits provided during the previous year. 

 
For example, if an institution provides 10 official visits in 2016-17, the 
institution would be permitted to provide up to 14 official visits in 2017-
18.  If the institution were to provide the 14 permissible official visits for 
2017-18, then the institution would be permitted to provide up to 10 
official visits for 2018-19.  The 2018-19 year would not start a new 
separate two-year period in which the institution could provide up to 24 
official visits.  

 
Question No. 3: How does the "head coaching change" exception apply with the proposal? 

Answer: There is no change to the exception.  The number of additional visits 
available under the exception will depend on the number of visits 
available for the applicable year, which will depend on the number of 
visits provided in the previous year.  For example, if an institution used 14 
visits in the previous year, the limit for the following year would be 10.  If 
the first coach used at least eight visits, the new coach could use ninth and 
10th visits and up to two more based on 25 percent of 10 visits.  However, 
for purposes of the two-year period, the institution would have used only 
the 10 visits for the year.  Note that no fraction of a visit (based on 25 
percent of the applicable limit) may be rounded up.  For example, 2.5 
visits may not be rounded up to three. 

 
Proposal No. 2015-55 Recruiting -- Tryouts -- Exceptions -- Voluntary Summer 
Conditioning -- After Commitment -- Sports Other Than Football 
 
Proposal No. 2015-56-FBS/FCS Recruiting -- Tryouts -- Exceptions -- Voluntary Summer 
Conditioning -- After Commitment 
 
Proposal No. 2015-57 Recruiting -- Tryouts -- Exceptions -- Voluntary Summer 
Conditioning -- After Commitment -- Basketball 
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Question No. 1: May the voluntary summer conditioning activities occur at the same time 

as required summer athletic activities? 
 
Answer: No.  
 
Question No. 2: May the voluntary summer conditioning activities occur off campus? 
 
Answer: No.  
 
Proposal No. 2015-58 Recruiting -- Camps and Clinics -- Employment at Camp or Clinic -- 
Institutional or Nonistitutional, Privately Owned Camps/Clinics – Baseball 
 
Question No. 1: May a coach or a noncoaching staff member with responsibilities specific 

to baseball be employed at a noninstitutional fundamental skills 
camp/clinic during a quiet period? 

 
Answer: Yes, provided it meets the requirements of a noninstitutional fundamental 

skills camp/clinic. 
 
Question No. 2: May a manager with responsibilities specific to baseball be employed at 

another institution's camp/clinic or a noninstitutional camp/clinic during a 
quiet period? 

 
Answer: Yes, provided the camp or clinic is operated in accordance with 

restrictions applicable to institutional camps (e.g., open to any and all 
entrants, no free or reduced admission to or employment of athletics award 
winners). 

 
Proposal No. 2015-59 Recruiting -- Camps and Clinics – Location Restriction and 
Employment at Camp or Clinic -- Institutional or Nonistitutional, Privately Owned 
Camps/Clinics – FBS 
 
Proposal No. 2015-60 Recruiting -- Camps and Clinics -- Employment at Camp or Clinic -- 
Institutional or Nonistitutional, Privately Owned Camps/Clinics – FBS 
 
Question No. 1: May a coach or a noncoaching staff member with responsibilities specific 

to football be employed at a noninstitutional fundamental skills 
camp/clinic? 

 
Answer: Yes, provided it meets the requirements of a noninstitutional fundamental 

skills camp/clinic. 
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Question No. 2: May a manager with responsibilities specific to football be employed at 

another institution's camp/clinic or a noninstitutional camp/clinic? 
 
Answer: Yes, provided the camp or clinic is operated in accordance with 

restrictions applicable to institutional camps (e.g., open to any and all 
entrants, no free or reduced admission to or employment of athletics award 
winners). 

 
Proposal No. 2015-61 Recruiting -- Camps and Clinics -- Employment at Camp or Clinic -- 
Institutional or Noninstitutional, Privately Owned Camps/Clinics -- Women's Volleyball 
 
Question No. 1: May a coach or a noncoaching staff member with responsibilities specific 

to volleyball be employed at a noninstitutional fundamental skills 
camp/clinic conducted off campus during a quiet period? 

 
Answer: Yes, provided it meets the requirements of a noninstitutional fundamental 

skills camp/clinic. 
 
Question No. 2: May a manager with responsibilities specific to volleyball be employed at 

another institution's camp/clinic or a noninstitutional camp/clinic 
conducted off the manager's campus during a quiet period? 

 
Answer: Yes, provided the camp or clinic is operated in accordance with 

restrictions applicable to institutional camps (e.g., open to any and all 
entrants, no free or reduced admission to or employment of athletics award 
winners). 

 
Proposal No. 2015-73 Playing and Practice Seasons -- Summer Athletic Activities -- 
Enrollment in One Summer Term -- Basketball  
 
Proposal No. 2015-74-FBS/FCS Playing and Practice Seasons -- Summer Athletic Activities 
-- Enrollment in One Summer Term  
 
Question No. 1: May an incoming prospective student-athlete participate in summer 

athletic activities before the summer term in which he or she is enrolled 
begins?  For example, may a prospective student-athlete begin 
participating in summer athletic activities that begin three weeks before a 
five-week summer term in which he is enrolled? 

 
Answer: Yes; however, if the prospective student-athlete participates in the summer 

athletic activities but does not ultimately attend summer school, a 
violation would occur.  If the individual attends the summer course but 
withdraws from the course before the summer session is complete, no 
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violation occurs, provided he or she ceases participation in the summer 
athletic activities on withdrawal from the course. 

 
Question No. 2: An incoming student-athlete plans to enroll in a five-week, three credit 

hour course (degree-applicable) that begins at the same time that summer 
athletic activities will begin.  May the individual participate in the athletic 
activities for the three weeks after the summer course ends? 

 
Answer: Yes, provided the student-athlete remains enrolled for the five-week 

duration of the course.  If he or she withdraws before the course ends, he 
or she must cease participation in summer athletic activities at that time. 

 
Question No. 3: May a student-athlete who is participating in summer athletic activities 

before or after the duration of the summer course in which he or she is 
enrolled receive room and board during those times?  

 
Answer: No.  Room and board may only be provided, pursuant to Bylaw 15.2.8, 

during the period of the award for summer courses in which a student-
athlete is enrolled. 

 
Proposal No. 2015-77 Playing and Practice Seasons -- Football -- Preseason Practice -- Five-
Day Acclimatization Period -- Academic Orientation – FCS 
 
Question No. 1: Is a student-athlete who joins the team after preseason practice required to 

go through an academic orientation program? 
 
Answer:  No.  
 
Proposal No. 2015-78-FBS/FCS Playing and Practice Seasons -- Football -- Five-Day 
Acclimatization Period -- Application to Playing Season 
 
Question No. 1: Does the five-day acclimatization period apply to spring practice? 
 
Answer:  No.  
 
 


