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Title:

Application of Academic Year-of Residence Due to Participation in Organized Competition for a Transfer Student-Athlete 
(I)

Date Published: March 26, 2015

Type: Staff Interpretation

Item Ref: d

Interpretation:

The academic and membership affairs staff determined that a student-athlete who has fulfilled an academic year 
of residence at an NCAA member institution (i.e., Division I, Division II or Division III) as a penalty due to 
participation in organized competition prior to initial full-time collegiate enrollment is not subject to an 
additional academic year of residence upon transferring to a Division I institution. The staff noted that satisfying 
applicable transfer requirements or fulfilling an academic year of residence for other reasons (e.g., academic 
nonqualifier) does not permit the student-athlete to avoid the application of the organized competition residence 
requirement.

[References: NCAA Division I Bylaws 12.8.3.2.1 (sports other than men's ice hockey, skiing and tennis) and 
12.8.3.2.2 (tennis); and a staff interpretation (1/12/05, Item No. 1) which has been archived]

See Also Issued by Staff 2/12/15 Approved by LRIC 3/26/15  References

Legislative References

Div. Number Title

I 12.8.3.2.2 Tennis.

I 12.8.3.2.1 Sports Other Than Men's Ice Hockey, Skiing and Tennis.
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