
Feb 04, 2015  Application of Selected Autonomy Legislation to Institutions in Conferences other 

than the Five Conferences. Part 2 of 2 - NCAA Proposal No. 2014-13 Autonomy 

Proposal -- Financial Aid -- Maximum Limit on Financial Aid -- Full Grant-in-Aid 

-- Other Expenses Related to Attendance up to Cost of Attendance, as amended (I)  

  

During the NCAA Division I Council's meeting on February 3 and 4, the 

following question related to the application of an autonomy proposal to 

institutions in conferences other than the five conferences was answered by the 

Council. The information below will be included in the next version of the 2014-

15 Autonomy Legislation Question and Answer document, which the Academic 

and Membership Affairs staff will publish the week of February 9. 

Proposal No. 2014-13 Autonomy Proposal -- Financial Aid -- Maximum Limit on 

Financial Aid -- Full Grant-in-Aid -- Other Expenses Related to Attendance up to 

Cost of Attendance, as amended by Proposal No. 2014-13-1 Autonomy Proposal – 

Financial Aid – Cost of Attendance – Student Assistance Fund. 

Question: Is an institution in a conference other than the five conferences 

permitted to use as its full grant-in-aid a value greater than the value determined 

using the previous definition of a full grant-in-aid (tuition and fees, room and 

board and required course-related books), but less than the new definition of a full 

grant-in-aid (tuition and fees, room and board, books and other expenses related to 

attendance at the institution up to the institution's cost of attendance)? 

Answer: An institution in a conference other than the five conferences must use in 

its equivalency computations a full grant-in-aid as defined in Bylaw 15.02.5 

(tuition and fees, room and board, books and other expenses related to attendance 

at the institution up to the cost of attendance) or a full grant-in-aid that consists of 

tuition and fees, room and board and required course-related books (i.e., old 

definition of a full grant-in-aid). When calculating equivalencies, an institution 

providing a student-athlete athletically related financial aid that exceeds the value 

of tuition and fees, room and board and required course-related books must use a 

full grant-in-aid as defined in Bylaw 15.02.5 as its denominator. Finally, as a 

reminder, an institution must calculate the cost of attendance for student-athletes 

in accordance with the cost-of-attendance policies and procedures that are used for 

students in general, ensuring it follows applicable federal, state and institutional 

requirements. 

 

Feb 04, 2015  Application of Selected Autonomy Legislation to Institutions in Conferences other 

than the Five Conferences. Part 1 of 2 -- NCAA Proposal No. 2014-2 Organization 

-- Division I Governance Structure (I)  

  

During the NCAA Division I Council's meeting on February 3 and 4, the 

following questions related to the application of Proposal No. 2014-2 to 

institutions in conferences other than the five conferences were answered by the 

Council. The information below will be included in the next version of the 2014-

15 Autonomy Legislation Question and Answer document, which the Academic 

 



and Membership Affairs staff will publish the week of February 9. 

NCAA Proposal No. 2014-2 Organization – Division I Governance Structure. 

1. Question: Are conferences, other than the five conferences, required to take 

any specific action (e.g., conference rule, policy, etc.) to enable a conference 

institution to have the discretion to decide whether to apply autonomy legislation? 

Answer: Conferences have the discretion to determine conference and/or 

institutional positions on applying autonomy legislation. 

2. Question: Are institutions in conferences other than the five conferences 

required to take any specific action (e.g., have a statement on file with the 

president's office, director of athletics' office, faculty athletics representative's 

office, etc.; provide notice to the conference office; provide notice to the national 

office; etc.) to indicate whether the institution is applying autonomy legislation? 

Answer: Subject to conference discretion, institutions in conferences other than 

the five conferences have the discretion to determine whether they will apply 

autonomy legislation. 

3. Question: In conferences other than the five conferences, may an institution 

choose to apply the autonomy legislation on a sport-by-sport, team-by-team and/or 

student-athlete by student-athlete basis? 

Answer: Yes. Subject to conference discretion, institutions in conferences other 

than the five conferences can choose to apply the autonomy legislation on a sport-

by-sport, team-by-team and/or student-athlete by student-athlete basis. 

 

LSDBi Announcement notifications are sent when new items are posted to the announcement page. 
 

 

 


