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NCAA Proposal No. 2017-98 Autonomy Proposal -- Athletics Personnel -- Definitions and 
Applications --Volunteer Coach -- Complimentary Admission, Meals and Reasonable 
Entertainment 
 
Question No. 1:  May a volunteer coach receive complimentary admission if he or she has no 

specific responsibility during the contest? 
 
Answer:  No. In order to receive complimentary admission, a volunteer coach must 

have a responsibility tied to official or unofficial visit activities that requires 
a ticket to enter the facility in which the competition is conducted (e.g., 
hosting the prospect pre-game on sideline, sitting with the prospect, walking 
the prospect to the seats). 

 
Proposal No. 2017-99 Autonomy Proposal -- Athletics Personnel -- Recruiting Coordination 
Functions -- On-Campus Evaluation of Video and On-Campus Selection of Prospective 
Student-Athletes 
 
Question No. 1:   May a noncoaching staff member engage in any evaluation activity other 

than on-campus evaluation of video or the on-campus selection of 
prospects?  

 
Answer:  No.  A noncoaching staff member may not engage in any other activity that 

would otherwise be considered a countable evaluation (e.g., evaluation of 
an on-campus event). 

 
Proposal No. 2017-106 Autonomy Proposal -- Playing and Practice Seasons -- Time Limits 
for Required Athletically Related Activities -- Three-Day Period -- Basketball 
 
Question No. 1:  May a basketball team use the three consecutive days off during the 

holiday break toward their additional 14 required days off from required 
athletically related activities? 

 
Answer:   No.  
 
Question No. 2:  May any of the three consecutive days be used as the team’s one required 

day off per week? 
 
Answer:   Yes.  If the three consecutive days falls over two declared weeks, the team 

may use these days as its one required day off in each week.   
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Question No. 3:  May team travel occur during one or more of the three consecutive days 
off? 

 
Answer:    No.  
 
Question No. 4:   May a student-athlete’s travel to and/or from campus or a competition site 

take place during one or more of the three consecutive days off? 
 
Answer:    Yes, even if this travel is paid for by the institution.   
 
Question No. 5:  If a student-athlete returns to campus from a competition using team 

transportation and arrives after 5 a.m., may that day be used toward one of 
the three consecutive days off from required athletically related activity? 

 
Answer:   No, the provisions of Bylaws 17.1.7.6.1 and 17.1.7.6.1.1 apply.   
 


