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The following question and answer document was originally created for NCAA Proposal No. 2006-19. This question and answer document has been updated to reflect
legislative changes since the adoption of Proposal No. 2006-19.

Question No. 1: How were these penalties established?

Answer: These penalties are similar to those for Division III membership requirements, such as the five-sport/three-season requirement.

Question No. 2: What is considered a "failure to submit?"

Answer: A failed submission is when the institution does not submit the notification of completion form to the NCAA during the academic year in which the self-study
is due. For example, if the self-study is due June 1, 2006, and the notification of completion form is not submitted by June 1, 2006, the institution is considered to have
failed in submitting the report.

Question No. 3: What is the submission deadline?

Answer: Each institution's submission deadline is posted on the NCAA Web site (www.ncaa.org); all deadlines occur June 1 of a given year.

Question No. 4: Is an institution placed on probation for repeated failures or for the first failure to submit?

Answer: The institution is placed on probation for the first failure to submit. Probation status serves as a warning to an institution for not complying with specified
legislation. A three-year window is established the date the institution goes on probation. If the institution does not submit the notification of completion form by the
end of the probationary year or incurs another failed submission within that three-year window, the institution will be placed in restricted membership. If the institution
does not submit the form by the end of the restricted year, it shall immediately forfeit its membership in the Association.

Question No. 5: May an institution request a waiver or appeal probationary status?

Answer: The proposal indicates that an institution may be granted a waiver of this requirement if the NCAA Division III Membership Committee deems extenuating
circumstances warrant such action.

Question No. 6: Does this affect eligibility for championships selection?

Answer: Institutions placed on probation are still eligible for championships but institutions with restricted status are not eligible for championships.

Question No. 7: Does this affect a conference's automatic qualification status?

Answer: Yes. Because restricted institutions are not eligible for championships, those institutions shall not count towards the seven-institution minimum requirement for
automatic qualification.

[References: NCAA Division III Bylaw 6.3.1 (Self-Study Report) and an education column (01/07/2006, Item No. 19, which has been archived)]

Notice about Educational Columns: Educational columns and hot topics are intended to assist the membership with the correct application of legislation and/or
interpretations by providing clarifications, reminders and examples. They are based on legislation and official and staff interpretations applicable at the time of
publication. Therefore, educational columns and hot topics are binding to the extent that the legislation and interpretations on which they are based remain applicable.
Educational columns are posted on a regular basis to address a variety of issues and hot topics are posted as necessary in order to address timely issues.
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