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In general, a prospective student-athlete, who has not committed* to the institution, may engage in limited film review activities as part of the recruiting process.
However, if the prospective student-athlete has committed* to the institution, then the prospective student-athlete may not participate in any film review activities. All
questions below address the film review activities of prospective student-athletes who have not committed* to the institution.

*References to "commitment" include a signed National Letter of Intent or the institution's written offer of admission and/or financial aid or have submitted a
financial deposit to the institution in response to the institution's offer of admission.

Question No. 1: May a coach and prospective student-athlete view the prospective student-athlete's film (e.g., game film, highlight video, YouTube clip)? If so, may the
coach provide feedback and/or instruction to the prospective student-athlete regarding his or her film during the viewing?

Answer No. 1: A coach and prospective student-athlete may view the prospective student-athlete's film. Further, the coach may provide general feedback (e.g., general
items for improvement or identifying how the prospective student-athlete fits into the program's system) without such feedback constituting a practice activity. However,
the coach may not provide the prospective student-athlete with instruction while viewing the film.

Question No. 2: May the coach and prospective student-athlete view the prospective student-athlete's film on a regular (e.g., weekly or monthly) basis?

Answer No. 2: No. Viewing a prospective student-athlete's film with the prospective student-athlete frequently or on a regular basis would constitute an impermissible
practice activity. The coaching staff member should only view the prospective student-athlete's film with the prospective student-athlete on a limited basis as part of the
recruiting process.

Question No. 3: May a coach and prospective student-athlete view the prospective student-athlete's film during a home visit?

Answer No. 3: Yes. However, the institution would need to account for the contact.

Question No. 4: May a coach and prospective student-athlete view the team's game/practice film or one or more student-athlete's game/practice film? Further, may the
coach provide feedback and/or instruction to the prospective student-athlete during the viewing?

Answer No. 4: The coach and prospective student-athlete may view the team's game/practice film or a student-athlete's game/practice film provided the film is not
created for recruiting purposes. Further, the coach may provide general feedback (e.g., general items for improvement, identifying how the prospective student-athlete
fits into the program's system or explaining how current student-athletes have improved their skills under the coach's teaching) without such feedback constituting a
practice activity. However, the coach may not provide the prospective student-athlete with instruction while viewing the film.

Question No. 5: May a prospective student-athlete observe a team's film review session, which is closed to the general public, during an official or unofficial visit to
campus?

Answer No. 5: Yes, provided the prospective student-athlete has not committed* to the institution and only observes the film review session.

Question No. 6: May a prospective student-athlete observe a team's film review session, which is closed to the general public, on a weekly or monthly basis?

Answer No. 6: No. Observing a team's film review session frequently or on a regular basis would constitute an impermissible practice activity. The prospective student-
athlete should only observe a team's film review session on a limited basis as part of the recruiting process.

[References: NCAA Division I Bylaws 13.4.1.7.2 (material not created for recruiting purposes) and 14.2.1.1.1 (prohibited practice activities)]

Notice about Educational Columns: Educational columns and hot topics are intended to assist the membership with the correct application of legislation and/or
interpretations by providing clarifications, reminders and examples. They are based on legislation and official and staff interpretations applicable at the time of
publication. Therefore, educational columns and hot topics are binding to the extent that the legislation and interpretations on which they are based remain applicable.
Educational columns are posted on a regular basis to address a variety of issues and hot topics are posted as necessary in order to address timely issues.
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