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Team timeouts:
e Each team receives three 30-second timeouts and one full timeout (60 seconds).
e Teams may use as many of their timeouts in the first half as they choose; however,
only three timeouts carry-over to the second half.
e If a team does not use a timeout in the first half, they will lose one 30-second timeout.
e The full timeout may be used in either the first or second half.
® Each team receives one 30-second timeout for each extra period, in addition to any
unused second half timeouts.

Play 1: Team A uses one 30-second timeout in the first half. How many timeouts does
Team A have remaining for use in the second half?
Ruling 1: Team A has two 30-second and one full timeout for use in the second half.

Play 2: Team A calls their full timeout in the first half. How many timeouts will Team A
have in the second half?
Ruling 2: Team A will have three 30-second timeouts in the second half.

Play 3: Team A calls no timeouts in the first half and no timeouts in the second half. If
the game goes into overtime, how many timeouts will Team A have for use?
Ruling 3: Team A will have three 30-second timeouts (two from the second half
and one for the extra period) and one full timeout (from the second half).

Electronic-media timeouts:
* There is one electronic-media timeout in each period that occurs at the first dead ball
at or below the 5-minute mark.
e When a team calls a timeout before the electronic-media timeout mark for that period,
or calls a timeout which creates the first stoppage in play at or below the mark, the
timeout shall be charged to the team and it will become that quarter's electronic-media
timeout.
e The first team-called timeout of the second half will become an electronic-media
timeout. This timeout does not replace the 5-minute media timeout in the period in
which it is called.
e The first team called timeout in any extra period(s) may become an electronic-media
timeout if stipulated in the conference media agreement.



Play 4: In the first period, Team A calls a 30-second timeout with 7:15 on the game clock.
Ruling 4: Team A is charged with a 30-second timeout, which will become the length of
the electronic-media timeout. There are no remaining electronic-media timeouts in the
first period.

Play 5: In the first period, Team A calls a 30-second timeout with 7:15 on the game clock.
At 5:00 on the game clock

(a) B3 commits a traveling violation or

(b) Team B calls a 30-second timeout.
Ruling 5: In (a), play will immediately resume with a throw-in awarded to Team A. In (b),
Team B is charged for a 30-second timeout, which will remain 30 seconds in length.

Play 6: In the third period, Team A calls a 30-second timeout with 7:30 remaining in the
period. This is the first team-called timeout of the second half.

Ruling 6: The team-called timeout by Team A will become an electronic-media timeout.
There will still be an electronic-media timeout in the third period at or below the 5-
minute mark, unless either team calls a timeout before the media mark.

Play 7: With 5:00 remaining in the third period, Al is fouled in the act of shooting. The
try is unsuccessful. The 5-minute media timeout is taken before Al’s first free throw.
Prior to the second free throw, Team B calls a timeout, which is the first team-called
timeout of the second half.

Ruling 7: The team-called timeout by Team B will become an electronic-media timeout,
as it is the first team-called timeout of the second half. Following the timeout, A1 will
attempt her second free throw.



